3.2.2009

Hinnat verkossa

Olen miettinyt jo pitkään mistä voi johtua että verkosta ostettava lataus, esimerkiksi levyllinen musiikkia, voi maksaa saman verran kuin fyysinen kappale kaupan hyllyssä..? Hinnotteluihin on tulossa muutoksia, koska yhä suurempi määrä musiikistä myydään digitaalisena. Verkkokaupat ja levy-yhtiöt on ajettu myymään suojaamattomia mp3-tiedostoja mikä varmasti kasvattaa myyntiä huomattavasti. Itse ainakin sitkeästi ostin cd-levyjä siihen asti että suojaukset poistuivat. Mielestäni esimerkiksi drm-suojattu kaupittelu on median vuokraamista eikä myyntiä.

Hinnoista on ollut keskustelua verkossa myös pelien osalta. Valven Steam -pavelu on saanut huomattavasti kritiikkiä, koska jenkkien mielestä euron ja dollarin kurssi ovat yksi yhteen. Jos siis uusi peli maksaa jenkeissä 50$, maksaa se Euroopassa 50€. Tässähän ei ole mitään järkeä... Itse suosin mm. EA Storea ja muita julkaisijoiden omia putiikkeja. Hintaesimerkki: Ostin Mass Effect -pelin pc:lle hintaan 8,90€ kun sama peli näytti olevan prisman hyllyssä 44,90€. Jos ihmettelette halpaa hintaa niin EA:lla oli kaksi päällekkäistä tarjouskampanjaa tammikuussa. Miksi siis vaivautua ostamaan peli kaupasta kun sen saa niin paljon halvemmalla netistä?

5 kommenttia:

  1. Entäpäs jos haluat jonkun harvinaisemman, kenties jo wanhan levyn. Löytyykö kaupasta, who knows? Aha, torrenti olis, pannaanpa jauhamaan - houkutus on suuri :-)

    VastaaPoista
  2. Olen löytänyt vanhemmatkin etsimäni levyt verkkokaupoista. Vanhimmat taitavat olla jostain 40-luvulta tai 50-luvulta mihin olen törmännyt. Harvinaisuus sen sijaan on kinkkisempi juttu. Toisaalta mitään niin harvinaista en ole vielä tähän päivään mennessä keksinyt.

    Vertaisverkkojen piraattikopioista olen sitä mieltä että ne ovat roskaa. En harrasta moisia. Ensinnäkin niiden laatu saattaa olla mitä on ja toisekseen ne eivät aina vastaa myytävää versiota sisällöltään jne. Netti on helppo käyttää, täynnä verkkokauppoja ja taskuunkin jää tilipäivänä vielä muutama kolikko joten ei muuta kuin levy tilaukseen amatsoonista tai iTunesista tai mistä ikinä.

    iTunesista tuli muuten mieleeni että Apple on tehokkaasti luopunut drm-suojatusta musiikista. Tämä varmasti kiinnostaa monia ja lisää Applen myyntiä.

    VastaaPoista
  3. Morjens!

    Mielenkiintoinen kirjoitus. Mun mielestä tossa kappaleiden hinnoittelussa on varmaan mukana jotain levyn tekemiskustannuksien kanssa.

    Elikkäs useat pop-levyt nykyään sisältävät ne pari hyvää biisiä, joiden puolesta ei monikaan enää halua koko levyä ostaa. Jos levy-yhtiö kuitenkin myy pelkästään yhden biisin yhdeltä levyltä, jää se tappiolla. Näin käy, koska levyn teko maksaa sen koko levyn tekemisen, eikä vain sen yhden hittiraidan tekemisen.

    Pc-peleistä olen kanssasi samaa mieltä, mutta mitä mieltä olet esimerkiksi konsolien modaamisesta. Eikös pelit ole silloin samoja kuin kaupanhyllyltä?

    Kiitoksia, ja tsemppiä blogillesi! :)

    VastaaPoista
  4. Hyvä huomio tuo hinnoittelu, mutta ehkä paras hinnoittelu tässäkin tapauksessa on hinnoitella erillis kappaleet kalliimmiksi ja koko levy suhteessa halvemmaksi.

    Konsoleista sen verran että olen jo pitkään harkinnut ostavani tuon xbox 360 -konsolin. Jos sen modaa ei enää pääse tuonne Microsoftin palveluun minkä koen itse että siitä on enemmän haittaa kuin modaamisesta on hyötyä.

    Miksi muuten konsoli pitäisi modata?

    VastaaPoista
  5. Konsoli ilmeisesti modataan, ettei tarvitsisi maksaa peleistä "mitään"?

    Esim. PS3:sen pelitkin maksaa uutena monta kymppiä.

    Tiedä sitten miksi tyypeillä pitää olla aina uusinta uudet pelit...

    VastaaPoista