24.3.2009

IE8 - Nopeampi, helpompi, turvallisempi?

Microsoft julkaisee uuden Internet Explorerin kun samaan aikaan Google valmistelee vastaiskua ja tarjoaa ladattavaksi Chromen uusinta betaa. Chromen beta vaikuttaa lupaavalta ja asentui "itsestään" ja nopeasti. Päätin asentaa uuden IE:n siinä toivossa että se olisi viimein jotain parempaa.

Aloitin surffaamalla IE8:n sivuille. Microsoftille tyypilliseen tapaan sivut kysyivät maata tai aluetta ja windowsin versiota. Olen Suomessa ja testikoneessa pyörii Xp, download ja hetken odotus, asennuspaketti käyntiin klikklik. Asennus aloittaa herjaamalla että asennuskieli ei käy. Missään vaiheessa ei minulla käynyt mielen vieressäkään, että suomenkielinen IE ei suostu asentumaan englanninkieliseen windowsiin... Huoh, takaisin webbiin ja uusi paketti latautumaan, odotus ja kliklik. Asennus menee mukisematta läpi, mutta saa veren kiehumaan ilmoittamalla että windows pitää käynnistää uudelleen että kaikki muutokset tulevat voimaan (jumankauta!). Minulla on koneella niin paljon kesken, että en ole valmis käynnistämään konettani uudelleen... vielä.

Asennus ei lupaa hyvää ja testaus siirtyy seuraavaan kertaan.

Internet Exploreria mainostetaan sen nopeudella avata maailman suosituimpia sivuja nopeammin kuin kilpailijansa. Google puolestaan on tuunannut Chromessa javascriptien käsittelynopeutta.

Reboot.

Nyt lähti IE käyntiin. Asetukset (mitkä asetukset) pitäisi säätää, mutta valitsen helpoimman vaihtoehdon ja jätän olemassa olevat voimaan.

Selain käynnistyy edelleen yhtä hitaasti (ellei jopa hitaammin). Käynnisin Chromen samaan aikaan ja ehdin käydä tarkistamassa facebookissa eilisen tapahtumat ennen kuin IE käynnistyi. IE on kuitenkin onnistunut hukkaamaan tärkeitä tietoja (salasana ja jotain säätöä trusted sitesiin) ja ei sen takia suostu yhdistämään intraan. Myös tabit käynnistyvät hitaasti... todella hitaasti. Lisäksi yksi add-on (Drive Letter Access) lakkasi toimimasta. Ei ilmeisesti ole yhteensopiva. IE:n piti olla nopea avaamaan suurin osa maailman suosituimmista sivuista. Tämä varmasti pitää paikkaansa ainakin julkaisuhetkellä, mutta entäpä suomalaisten suosituimmat sivut. Yksikään testaamani ei auennut nopeampaa kuin Chromen 2.0 -versiolla. Esimerkiksi nelosen sivut latautuivat IE:lla huomattavasti hitaammin.

Loppujen lopuksi IE kuitenkin suoriutuu annetuista tehtävistä oletetulla tavalla ilman ongelmia. Nopeampi se ei ole. Helpompi ehkä. Turvallisempi luultavasti. IE faneille takuuvarma selain jossa ei suurempia uudistuksia. Itse pysyn Chromessa ja lisäominaisuuksia tarvitessa käytän Firefoxia.



Bookmark and Share

1 kommentti:

  1. Itsekkin just huomasin, että uutta versiota IE:stä pukkaa. Omalla kohdallani en näe oikein mitään syytä miksi asentasin sen, jossei nyt kokeilunvuoksi vaan. Miksi vaihtaa selainta, kun nykyinen tulikettuni toimii ihan ok. :P

    Jos aikaa / mielenkiintoa riittää, niin olisi mielenkiintoista tietää kuinka nopea uusi IE on Futuremarkin Peacekeeperillä mitattuna. Itsekkin kirjoitin testituloksista jo aiemmin, niin olisi mukava verrata.

    Nyt muuten näyttäisi Futuremarkilla olevan jo mobiililaitteiden testaukseenkin softaa. Enkö mä viimeksi noita hokannu. No, höh! ;)

    Linkki Peacekeeperiin.
    Linkki kirjoitukseeni.

    VastaaPoista