3.3.2009

Linux usb-tikulle

Eikö olisikin kätevää että olisi linux aina matkassa? No tämähän nyt ei ole mitään uutta ja nettikin on pullollaan toinen toistaan epämääräisempiä ohjeita kuinka linuxin saa usb-tikulle. Tämän lisäksi tietokone pitäisi vielä saada käynnistymään samaiselta tikulta. Jos tässä ei ollut vielä tarpeeksi niin mainittakoon että koko roska pitäisi taittua Windows Vistalla.

Kokeilin aluksi sitä helpointa tapaa. Hain Knoppixin uusimman version imagen, poltin sen levylle, starttasin koneen levyltä ja laitoin Knoppixin asentumaan usb-tikulle (Knoppix asennus tarjoaa vaihtoehdoksi asennusta flash-medialle :o). Lopputulos oli susi. Tiedostoja väärässä paikassa ja väärillä nimillä. Näiden ongelmien jälkeen käynnistys kaatui ajurivirheeseen ja tarjosi ainoaksi vaihtoehdoksi debug-moodia ja komentokehotetta - jee. Formatoin usbin.

Sitten päätin kokeilla jotain aivan muuta (en siis toki siirtynyt television puolelle). Kubuntun asennus usbille käsipelillä. Eikö kuulostakin hauskalta? Tämä osoittautui kuitenkin helpommaksi kuin olisin odottanut. Seuraavaksi kuvattuna prosessi vaihe vaiheelta.

Alkuvalmistelut

Latasin netistä seuraavat paketit:

- HP USB Disk Storage Format Tool - v2.1.8 (extremeoverclocking.com)
- syslinux 3.73 (kernel.org)
- Virtual CloneDrive 5.4.1.1 (slysoft.com)
- Agent Ransack version 1.7.3 (mythicsoft.com)
- kubuntu-8.10-desktop-i386.iso (kubuntu.org)

Vaihe 1 - Usb-muistin alustus

Aluksi asensin HP USB Disk Storage Format Toolin. Sitten vain ohjelma käyntiin ja formatoin muistitikun FAT-tiedostojärjestelmälle (siis ei fat32!). HUOM! Vistalla ohjelma pitää käynnistä järjestelmänvalvojana.


Vaihe 2 - Tikku valmiiksi linuxia varten


Sitten piti purkaa syslinuxin paketti. Sieltä etsin win32-kansion alta syslinux.exen. Komentokehoite käyntiin (Vistalla järjestelmänvalvojana). Navigoin samaan kansioon syslinux.exe -tiedoston kanssa. Ajoin tikulle seuraavan komennon (olettaen että usb-muisti on asema l):
C:\>syslinux -ma l:

Vaihe 3 - Tiedostot tikulle

Tähän tarvitsin virtuaalista cd-asemaa (Virtual CloneDrive) että sain imagen (kubuntu-8.10-desktop-i386.iso) auki.

Tämän jälkeen piti virtuaaliasemasta, kubuntun asennuslevyltä siis, kopioida kaikki tiedostot tikulle. Tämä tapahtui seuraavalla komentokehoitteen komennolla (olettaen että usb-muisti on asema l ja virtuaaliasema on m):
C:\>xcopy /e /h /k m:\*.* l:

Vaihe 4 - Tiedostojen sijoittelu

Tiedostorakenne tikulla oli "väärin". Kopioin siis kaikki tiedostot kansioista isolinux ja install tikun juureen. Tämän lisäksi casper-kansiosta tiedostot vmlinuz ja initrd.gz myöskin tikun juureen.

Vaihe 5 - Tiedostojen viimeistely

Sitten puuhastelin tiedostot valmiiksi ensimmäistä boottausta varten. Aluksi nimesin isolinux.cfg -tiedoston syslinux.cfg:ksi. Sitten asensin agent ransackin jolla hain "/casper" kaikki esiintymät.

Tässä tapauksessa minua kiinnosti vain .cfg-päätteiset tiedostot. Näin ollen poistin kaikki "/casper"-kohdat tiedostosta text.cfg.

HOX! Pitää muistaa laittaa BIOSin asetuksiin ensimmäiseksi käynnistysjärjestyksessä USB. Niin ja ostaa purkillinen rasvatonta maitoa kun seuraavan kerran käyn kaupassa.

Sitten ei muuta kuin BOOT. TA-DAA!

4.3.2009 EDIT: Huomautuksena vielä, että muistitikun täytyy olla kooltaan vähintään 1Gt. Itse käytin Kingstonin 1Gt tikkua.



Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti