17.8.2009

Musiikkia merirosvoille

Kirjoitin taannoin verkkokauppojen hinnosta ja drm-suojauksista yms.. Olen miettinyt usein asiaa ja nyt kun spotify ja muut muutokset sekoittavat pakkaa olisi varmaan hyvä päivittää tilanne ajan tasalle. Ensinnäkin kukoistava piratismi ei minua ihmetytä lainkaan. Syitä tähän on useita.

Mainitsin aiemmin että drm-suojattu media on mielestäni vuokrattavaa mediaa. Syy tähän on se että drm-suojatulle medialle myyjä antaa rajatun käyttöoikeuden joka on uusittava käyttöoikeuden loppuessa täydellä hinnalla. Tämä ei kiinnostaa asiaan perehtynyttä kuluttajaa. Itse en ole koskaan sekaantunut drm-suojauksilla sotkettuun mediaan.

Toinen musiikin myyntiä hidastava ja piratismiin kannustava asia on musiikin hinta. Cd-levy uutena kaupassa maksaa noin 20€. Sama levy maksaa lähes saman hinnan useimmissa musiikin verkkokaupoissa vaikka luulisi digitaalisen median tuottamisen kustannusten olevan huomattavasti alhaisemmat kuin fyysisen levyn. Lisäksi minua ihmetyttää suuresti cd-levyn hinta (luin aiheesta jostain lehdestä enkä muista mistä). Jos cd-levyn valmistus kstannukset ovat noin puolet siitä mitä lp-levyn kustannukset olivat 80-luvulla ja tuoloin lp-levy maksoi nykyrahassa mitattuna noin 10€ niin miten ihmeessä cd-levy maksaa 20€??

Lisätäänpä soppaan vielä Spotifyn tuoma uusi suuntaus. Kaikki media mulle heti missä vain ja milloin vain ja vieläpä edullisesti. Olin aluksi iloinen spotifystä kunnes tajusin mistä oikeastaan on kysymys. Spotifyhän vuokraa musiikkia. Tämä on ihan siedettävää jos vain spotify pystyy pitämään kaiken musiikin mitä palveluun lisätään. No heräsipä toinenkin ajatus kyseisestä palvelusta. Nimittäin tämä mobiiliversio. Mobiiliversio toimii niin että esimerkiksi kotiverkon aluella omat soittolistat näkyvät kuin normaaliversiossakin. Valitaan soittolista jota haluaa mobiililla kuunnella jolloinka se siirtyy mobiililaitteeseen ja on soitettavissa verkkoyhteyden ulkopuolella. Onkohan tämä ihan laillista? You decide.

Mielestäni Spotify on hieno idea jota pitäisi vielä hieman viilata. Käytän itse spotifyä lähes joka viikko tai oikeastaan silloin kun musiikkiä pitää soittaa vaikkapa iltaa vietettäessä. Silti kuuntelen pääasiassa musiikkia muualta. Siitäkin huolimatta että musiikki on kallista. Opiskelijoille Suomessa median ostaminen on todella vaikeaa kelan tarjoamalla tuella. Jotain pitäisi siis tehdä myös levy-yhtiöiden ahneudelle.



Bookmark and Share

6 kommenttia:

  1. Yleisesti ajatukset OK mutta ilman tarkempaa tietoa vinyylin hinnasta saanen epäillä sen maksaneen 10€ aikanaan. 70-luvun lopulla niitä myytiin vielä paljon joten otetaan vertailu 30 vuoden päähän. Markan arvo 1979 oli 2,640* markan arvo 2001 kun Euroon siirryttiin. Joten 10€ 2001 = 60 markkaa 2001 = 158,40 markkaa 1979. Ja tässä tietty vielä pitäisi huomioida että 10€ nykyrahassa lienee lähellä 12€ 2001. En tiedä mitä vinyylit maksoivat 1979 mutta noinkohan maksoivat 150-170 markkaa?

    Siitä olen samaa mieltä että musiikki on kallista. Toisaalta, nykyinen digitaalinen musiikkimyynti mahdollistaa yksittäisen kappaleen ostamisen ilman että täytyy ostaa samalla 9 raitaa sontaa (itse nautin tästä vaihtoehdosta). Joka voi joko vähentää tai lisätä myyntiä, minä ainakin ostan nyt enemmän kun on paremmin valinnan vaihtoehtoja.

    Joka tapauksessa mielenkiintoista nähdä mihin tämä maailma menee..
    -kollegasi-

    VastaaPoista
  2. Huomautuksena CD-levyjen hintaan: Anttilan laarissa uudet lätyt on tosiaan ton ~20€, mutta esim play.com kantaa uudet julkaisut kotiovelle 10-12€ hinnalla.

    Itse uskon ja odotan bisnesmallin muuttuvan julkaisukohtaisesta hinnoittelusta kuukausipohjaiseen jolloin palvaluntarjoajan koko valikoima on käytössä könttähintaan.

    -naapuri

    VastaaPoista
  3. Naapuri: Pohdin todellakin lähinnä kotimaisia hintoja. Play.com ei tietääkseni maksa veroja Suomeen jos minnekään ja siksi hinnat kai ovat kohtuullisen alhaiset.

    VastaaPoista
  4. Kollega: Cd-soitin maksoi 80-luvun puolessa välissä useita tuhansia markkoja. Cd-levyt puolestaan siinä 99mk/kpl. Eli vinyylejä myytin melko vahvasti aina 80-luvun jälkipuoliskolle saakka.

    Ainiin ja yksittäisten mp3-kappaleiden ostaminen on juuri suurimpia ongelmia verkkokauppojen pitäjille ja sekin vaikuttaa hintaan. Itse en oikeastaan koskaan osta yksittäisiä kappaleita. Tämä taas johtuu siitä että en kuuntele huonoa musiikkia eli huonoja bändejä ELI jos levyllä on VAIN yksi hyvä kappale on kyseessä ÄÄRIMMÄISEN HUONO LEVY joka puolestaan tarkoittaa että kyseessä on huono bändi. Niin yksinkertaista se on. :)

    VastaaPoista
  5. Your article is very helpful.You might be interested in :spotify online

    VastaaPoista